In gesprek met keynote spreker Marieke van de Rakt

Dé reden dat je naar WordCamp Nederland gaat is dat je er zulke toffe sprekers kunt zien. En omdat je niet kunt wachten tot 14 oktober, hebben we alvast wat sprekers voor je geïnterviewd. Aan de beurt is keynote spreker Marieke van de Rakt, Manager Research & Strategy bij Yoast.com.

Hi Marieke. Waarom is jouw verhaal belangrijk genoeg om te vertellen op WordCamp Nederland

Marieke van de RaktOmdat schrijven een vak is. Het schrijven van blogposts en artikelen op websites is daarom uitdagend. Teksten moeten makkelijk leesbaar zijn en mensen moeten eenvoudig door teksten heen kunnen scannen. Bovendien mag je post niet te saai zijn. Je moet je lezers vast weten te houden en uiteindelijk overtuigen om je spullen te kopen of om je website nog eens te bezoeken. Tegelijkertijd wil je je posts zo optimaliseren dat zoekmachines ze oppikken en laten zien in de zoekresultaten. Het schrijven van een tekst die zowel lekker leest als SEO-vriendelijk is, dat is de uitdaging. In mijn verhaal geef ik veel praktische tips die bezoekers direct kunnen toepassen in hun eigen posts.

Het verhaal dat je gaat vertellen heet ‘How to write an awesome and SEO-friendly blogpost’. Maar ‘awesome’ en ‘SEO’…gaat dat samen?

Jazeker! Ik denk wel dat een blogpost allereerst awesome moet zijn. Dat een auteur zich eerst moet richten op het schrijven van een heel goede tekst. Daarna kun je een tekst optimaliseren voor zoekmachines. Bij dat optimaliseren mag nooit afbreuk worden gedaan aan de leesbaarheid van de blogpost. Dat is heel goed te doen!

Google is steeds meer geïnteresseerd in mooie content in plaats van slimme SEO trucjes. Hoelang blijft SEO nog bestaan?

De manier waarop wij SEO beoefenen bij Yoast heeft niks te maken met slimme SEO trucjes. Wij beoefenen holistische en duurzame SEO. Google wil bezoekers de beste zoekresultaten tonen. Jij moet dus zorgen dat jouw site het beste zoekresultaat is. Dat is onze visie op SEO. Dat betekent dat je site gewoon goed moet zijn. De structuur moet duidelijk zijn zodat Google deze kan begrijpen, maar de UX en de security van je website ook. En de content moet uiteraard fantastisch zijn. Geen slimme trucjes dus, maar een brede marketingstrategie die nog erg lang blijft bestaan.

Wat verwacht je van WordCamp Nederland?

Ik heb er superveel zin in! Ik zag al een aantal interessante sprekers voorbij komen. De tweede dag lijkt er veel te doen te zijn rondom webshops. Daar kijk ik erg naar uit. Daarnaast is WordCamp elk jaar een fijne manier om nieuwe mensen te ontmoeten en oude vrienden terug te zien.

Wat gaat er gebeuren met WordPress tussen nu en 2020?

Ik heb mijn glazen bol even thuis laten liggen, dus mijn verwachtingen zijn wat natte-vinger-werk :-). Als we naar de afgelopen jaren kijken dan is WordPress flink op weg om volwassen te worden. Er zijn verschillende grote bedrijven ontstaan die hun geld verdienen in de WordPress community. Ik vermoed dat deze trend door zal zetten. Daarbij hoop ik van harte dat deze bedrijven zich ook blijven inzetten voor de WordPress community. Geld verdienen aan WordPress juich ik toe, zolang er ook wordt teruggeven. Op die manier blijft het open-source-principe in stand.

Geen ticket maar wel naar WordCamp Nederland?

WordCamp Nederland 2016 is uitverkocht (ja, nu al!). Wil je er toch bij zijn? Dan kun je micro-sponsor worden. Zo lever je een bijdrage aan de WordPress community, in ruil voor een gratis ticket. Bovendien geven we je een ereplekje op de website van WordCamp Nederland. Meer informatie vind je hier.

Tot ziens, tot WordCamp!

Team WordCamp Nederland 2016