In gesprek met keynote spreker Michiel Heijmans

Dé reden dat je naar WordCamp Nederland gaat is dat je er zulke toffe sprekers kunt zien. En omdat je niet kunt wachten tot 14 oktober, hebben we alvast wat sprekers voor je geïnterviewd. We spraken met Michiel Heijmans, COO en Partner bij Yoast.com.

Hi Michiel. Waarom is jouw verhaal belangrijk genoeg om te vertellen op WordCamp Nederland?

Michiel HeijmansOmdat het opzetten van een online shop nog maar de eerste stap is. De stap erna, het aantrekken van genoeg bezoekers, is vaak veel lastiger. Te vaak zie ik dat het daar mis gaat; de shop staat, maar de bezoekers blijven weg.

Om die bezoekers naar je shop te krijgen, zul je je moeten onderdompelen in een wereld die enerzijds bestaat uit technische optimalisatie (‘’maar het is zo moeilijk, zo veel werk, mijn webbouwer is zo duur”) en anderzijds uit een inhoudelijke verbeterslag. En juist op dat vlak kun je zelf flink veel invloed uitoefenen. Dat is niet iets waar je als webdeveloper dagelijks mee bezig bent, maar om meer bezoekers aan te trekken zou je daar best wat meer tijd in mogen investeren. Het zal je verbazen hoeveel je kunt bereiken in relatief weinig tijd. Met mijn verhaal hoop ik developers dat in te laten zien. Op naar nog betere shops!

Wat maakt optimaliseren voor een webshop anders dan voor een website?

Webshops bestaan vooral uit overzichten van producten. De productpagina’s geven vaak te veel of te weinig informatie. Daar zit een grote uitdaging in. Verder is de structuur heel anders; bezoekers bewegen zich anders over de website, want het doel is anders: verkopen. Dat vraagt om een andere denkwijze.

Welke bekende webshop is volgens jou de absolute eindbaas op het gebied van SEO?

Tja, er zijn wel meer eindbazen en waarschijnlijk ken ik een aantal absolute eindbazen niet. Zelf vind ik Amazon erg sterk, en Zalando. Maar vergeet ook eBay en Etsy niet, die zitten ook erg goed in elkaar. Als kleine shop zijn dat de reuzen waar je tegen strijdt. Eén eindbaas? Dan zeg ik Amazon.

We zijn heel benieuwd naar je verhaal. En ook heel ongeduldig. Kun je alvast een tipje van de sluier lichten?

Het is natuurlijk een onderwerp waar ik een heel boek over zou kunnen schrijven. Ik ga er in elk geval voor zorgen dat elke bezoeker, developer of eigenaar van een shop, dezelfde middag nog aan de slag kan. Praktische punten dus, omhuld door een denkwijze die triggert om shops naar een hoger niveau te tillen.

Wat verwacht je van WordCamp Nederland?

Zoals elk jaar de reunie, het bijpraten en ervaringen uitwisselen. Maar ook de talks, ik ben heel benieuwd!

Met Nederland hebben we wel echt een voorbeeldfunctie in Europa, de eerste WCEU was niet voor niks hier. Ik ga ervan uit dat we dankzij de Nederlandse community en de nieuwe organisatie dit jaar de lat voor andere Europese landen weer een stukje hoger leggen.

Wat gaat er gebeuren met WordPress tussen nu en 2020?

De community zal in elk geval verder groeien. Zo sprak ik dit jaar op WordCamp Frankfurt, de eerste WordCamp daar. En ook het aantal meetups groeit steeds verder. Dat levert een steeds sterkere verbinding op tussen gebruikers en ontwikkelaars.

Met betrekking tot het CMS denk ik dat we ons als community nog veel beter moeten beseffen dat we slechts een fractie vormen van het aantal gebruikers; de meeste gebruikers kennen de community niet eens. Maar ze gebruiken WordPress wel. Daarom zullen we bijvoorbeeld nog veel stappen moeten maken op het gebied van UX en accessibility. We zijn daarmee al aardig op weg, maar we zijn er echt nog niet. De komende jaren hoop ik daarin nog veel meer stappen te gaan maken.

Geen ticket maar wel naar WordCamp Nederland?

WordCamp Nederland 2016 is uitverkocht (ja, nu al!). Wil je er toch bij zijn? Dan kun je micro-sponsor worden. Zo lever je een bijdrage aan de WordPress community, in ruil voor een gratis ticket. Bovendien geven we je een ereplekje op de website van WordCamp Nederland. Meer informatie vind je hier.

Tot ziens, tot WordCamp!

Team WordCamp Nederland 2016

3 gedachten over “In gesprek met keynote spreker Michiel Heijmans”

  1. He Bas,

    Ik heb een tiket maar ik heb nog nergens tijden gezien bv hoe laat begint het vrijdag en hoe laat is het klaar. best handig om het in de familie planning te passen Heb een emal gemisd

    m.v.g. Erik

Reacties zijn gesloten.